Διατροφή για διαβήτη; Γιατί να αποφεύγετε τη ζάχαρη αλλά ΚΑΙ τα λιπαρά;




Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού.
Οι βασικές διατροφικές συμβουλές για το διαβήτη
Πώς όμως πρέπει να τρέφονται τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη; Ποιες είναι οι τροφές που αυξάνουν την τιμή του σακχάρου; Η διατροφολόγος Σοφία Κόντη (@healthnutritionabalance) δίνει τις απαντήσεις.

Το σάκχαρο δεν το ανεβάζουν μόνο η ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν. Το αυξάνουν όλες οι τροφές που περιέχουν σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν συστατικό των τροφίμων που ανήκουν στην ομάδα των φρούτων, των λαχανικών, των γαλακτοκομικών προϊόντων όπου εξαίρεση αποτελούν όλα τα είδη τυριών και στην ομάδα του αμύλου (π.χ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.α.). Επομένως, υδατάνθρακες κρύβονται σε όλες τις τροφές εκτός από τα τυριά, το κρέας, τα λίπη και τα έλαια.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, οι υδατάνθρακες που θα καταναλωθούν θα πρέπει να μοιραστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστούν. Δεν θέλουμε να υπάρχουν λοιπόν μέσα στην ημέρα λίγα και ογκώδη γεύματα, αλλά 5-6 μικρά. Τα 3 πρέπει να είναι κύρια γεύματα και να αποτελούν το πρωινό,το μεσημεριανό το βραδινό, και τα άλλα 2-3 σνακ, το δεκατιανό ,το απογευματινό και ίσως ένα γεύμα προ ύπνου.
Διατροφή για διαβήτη
Ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλα τα τρόφιμα χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις. Να προτιμά την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένους, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο. Τρώτε τα φρούτα που σας αρέσουν, καλύτερα όμως άγουρα και με φλούδα για περισσότερες φυτικές ίνες. Καλό είναι επίσης τα ζυμαρικά σας να τα τρώτε al dente και όχι πολύ βρασμένα. Τέλος, επιλέγετε ωμά λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, ώστε να μην αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα σας.

Τροφές που θα έπρεπε να αποφεύγονται για διαβητικούς είναι τρόφιμα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ψωμί λευκό, ρύζι λευκό, πατάτες βραστές,,ρυζογκοφρέτες κ.ά.). Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της (γλυκόζη, σορβιτόλη, τα γλυκά, οι σοκολάτες, οι καραμέλες, οι μαρμελάδες, οι γλυκοί χυμοί φρούτων, το μέλι, τα ζαχαρωμένα φρούτα, τα αεριούχα και αλκοολούχα ποτά.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση του αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία, για αυτό πάντα θα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με κάποιο σνακ ή γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες.

Γιατί χρειάζεται να προσέχετε και τα λιπαρά
Και οι δυο τύποι διαβήτη αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Στεφανιαίας Νόσου. Επομένως, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να προσέξουν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων γνωστά ως "κακά" λιπαρά.

Κορεσμένα λιπαρά περιέχουν οι ζωϊκής προέλευσης τροφές, όπως το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα έχει το λευκό κρέας, δηλαδή τα πουλερικά και τα ψάρια. Επομένως, κόκκινο κρέας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή μια φορά την εβδομάδα ή και πιο σπάνια, 1-2 φορές κοτόπουλο και ψάρι και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας θα πρέπει να καταναλώνονται λαχανικά και όσπρια.
Επίσης θα πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα μέτριας περιεκτικότητας λίπους, να αποφεύγεται το βούτυρο και να χρησιμοποιείται στη θέση του το ελαιόλαδο.
Tips για υγιεινή διατροφή στον διαβήτη

Για να έχετε υπό έλεγχο τον σακχαρώδη διαβήτη, θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές υγιεινής διατροφής:
Να μετράτε τις ποσότητες των τροφών που καταναλώνετε.
Να χρησιμοποιείτε αντί για αλάτι καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, λεμόνι.
Να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα.
Να καταναλώνετε φρούτα και όχι χυμούς του εμπορίου, καθώς περιέχουν ζάχαρη και πρέπει να αποφεύγονται στην διατροφή για διαβήτη.
Σύμμαχος ενάντια στον διαβήτη είναι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση!

Πηγή: Capital.gr